ponedeljek, 15. december 2014

Vrata


Simbol vrat je povezan z notranjo vrlino odločnosti, odločanja. Je simbol, da se odločimo za nemogoče, da zapustimo staro in naredimo korak proti novemu in neznanemu, da pridobimo nove izkušnje, da se odpremo življenju in svoji usodi.

Mnoge tradicije antičnega sveta govorijo o različnih etapah poti v podzemni svet, simbolično označenih z vrati.

Asirska boginja Ištar je prehajala skozi sedem vrat, ko se je spuščala v podzemni svet.

V starem Egiptu je morala duša umrlega preiti 12 vrat, 12 etap poti. V mnogih nagrobnih templjih starega Egipta so obstajala tako imenovana lažna vrata, ki so bila namenjena povezovanju dveh svetov – vidnega in nevidnega.

Na Kitajskem obstaja legenda o krapu, ki bi moral postati zmaj. Za to je moral pluti proti toku po reki navzgor, vse do visokega praga, imenovanega "Zmajeva vrata". Če je krap lahko skočil čez prag, se je spremenil v mogočnega zmaja. Krapov skok skozi Zmajeva vrata je na Kitajskem postal simbol prehoda v novo življenjsko obdobje ter so ga povezovali s premagovanjem življenjskih preizkušenj in opravljanjem izpitov (na primer opravljanje državnih izpitov in začetek samostojnega življenja).
 
Rimski bog prehoda, vrat in začetkov je bil Janus z dvema obrazoma. Prehod skozi vrata, ob katerih sta stala oltarja Janusa in Junone, simbolizirata prehod iz enega življenjskega obdobja v drugega. Januar, mesec posvečen Janusu, pomeni tudi prehod iz starega v novo leto.

V šintoističnih svetiščih na Japonskem, lok-vrata, imenovana "tori", predstavlja prehod iz posvetnega v sveto, pa tudi prehod iz sveta ljudi v svet duhov.

V Rusiji so bila vrata povezana s številnimi obredi. Vselitev, poroko in pogreb je vselej spremljal simbolni prehod skozi vrata. Mestna vrata iz obdobja kijevske Rusije niso imela toliko obrambne naloge, temveč to, da označijo mejo med "kozmosom" svetega prostora in "kaosom" posvetnega prostora okoli kaosa. Nad vrati mesta je bila vedno ikona zaščitnika mesta.  


Si jih upamo odpreti in pogledati, kaj je na drugi strani?

Ni komentarjev:

Objavite komentar