torek, 2. december 2014

Močnejši od sovraštva

Knjigo Močnejši od sovraštva je napisal Tim Guenard. 

V njej opisuje svojo zgodbo - zgodbo od matere zapuščenega, od očeta zlorabljenega otroka, ki je na svetu ostal sam, ujet v vezi birokratsko-zavodno-ustanovnih rok, ki jim je uspešno zbežal in - postal del ulice.

"Otrok brez družine se ne sprašuje. Odgovarja s svojim življenjem, s svojim besom in obupom. In spremeni svojo usodo."

Njegova pot, polna vzponov in padcev, ga je pripeljala do boksa, kjer je prvič dobil občutek pomembnosti, občutek, da ga imajo ljudje radi, da ga potrebujejo - pa čeprav zavito v meglo denarnih prilivov, ki jih je s svojo sposobnostjo dejansko prinašal. 

"Tisti, ki ni zanj nikomur mar, ne obupuje ob vsakem padcu. Ne pritožuje se in se ne vdaja solzam. Podžgan z novim nasiljem se pobere in gre dalje."

Vsa leta je živel v sovraštvu do očeta, ki ga je kot otroka pohabil in mu pustil neizbrisne brazgotine - vendar so tiste v srcu bile dejansko tiste, ki so ga izoblikovale v kamen. Večkrat se zdi, da je to edino čustvo - sovraštvo do očeta - tisto, ki ga drži pokonci. Skupaj z željo po maščevanju. Po popravi krivic, ki so mu jih prizadejali, ko sam ni bil nič kriv.

"Bog pri človeku ne gleda tistega drobca sekunde, ko se zruši. Bog gleda čas, ko se spet postavlja na noge."

Pot ga po čudnih zavojih privede v svet vere. Spozna ljudi, duhovnike, ki spremenijo njegovo mnenje o ljudeh nasploh. Prvič čuti, da bi bil sposoben zopet zaupati, da ljudje niso pokvarjeni kar povprek, da obstajajo celo takšni, ki jih skrbi zanj - zaradi njega samega. Nekaj, kar v svojem življenju še ni doživel.

"Nekateri Vi zbližujejo, tako kot nekateri Ti ubijajo."

Pot ga tudi vrne k očetu, ki ga po več kot dvajsetih letih obišče. Tokrat opran sovraštva, vendar tudi opran kakršnega koli drugega čustva do tega človeka. Dva svetova, nezdružljiva. 

"Po dolgotrajnem boju sem zakopal bojno sekiro proti svojemu očetu, proti sebi in proti svoji preteklosti."

Ni komentarjev:

Objavite komentar