sobota, 29. november 2014

Moški, ki sovražijo ženske

Večina v nadaljevanju pričakuje slavni "in ženske, ki jih ljubijo", vendar tokrat ni govora o tudi tej zanimivi knjigi.


Že na uvodni platnici knjige nas pritegne napis, ki zatrjuje, da je pred nami "izviren, srhljiv in mojstrsko napisan kriminalni roman" - kar se izkaže za resnično že po nekaj prebranih straneh, nekje na polovici zajetne knjige pa se bralec že popolnoma vživi v dogajanje in napeto pričakuje nadaljnji razplet dogodkov.

Detektivski prvenec Stiega Larssona je bil leta 2006 nagrajen z nagrado Glasnyckeln ("stekleni ključ") za najboljši skandinavski kriminalni roman. 

Pripoveduje o novinarju Mikaelu Blomkvist-u, ki je obtožen klevetanja finančnika Hansa-Erika Wennerströma na tri mesece zapora. V istem obdobju ga poišče Henrik Vanger, nekdaj eden vodilnih podjetnikov v državi, in želi, da napiše zgodbo družine Vanger. Kmalu se izkaže, da je družinska kronika le krinka za Blomkvistovo pravo nalogo: raziskati, kaj se je v resnici zgodilo Henrikovi mladi sorodnici Harriet, za katero že skoraj štirideset let ni več sledi. 

Blomkvist nerad prevzame primer. Pomaga mu mlada Lisbeth Salander, težavno dekle s tetovažami in piercingi, a izredna raziskovalka in najboljša hekerica v državi. Blomkvist in Salandarjeva kopljeta vse globlje po preteklosti družine Vanger ter ob tem odkrijeta temačno in krvavo zgodbo, ki povezuje družinske člane.

Definitivno napeto branje. ;) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar