sobota, 29. november 2014

Menedžer za ideje

Domišljija z vso svojo abstraktnostjo omogoča dvig od že obstoječega in ustaljenega, omogoča novosti in nove poglede, v konkretnem primeru pa tudi nastanek novih, inovativnih, še nikoli slišanih delovnih mest. 

Menedžer za ideje je novost, ki v našem prostoru formalno gledano nima bogate preteklosti in je šele v povojih, nastanku. Kljub temu se zdi, da zna biti dobra ideja! Nektar Natura in Halcom sta podjetji, ki to delovno mesto že imata vključeno v sistemizacijo delovnih mest in kot primera dobrih praks orjeta ledino na tem področju. Koliko se bo to novo delovno mesto "primilo" v ostalih organizacijah in podjetjih, pa bo pokazal čas.


Kdo je menedžer za ideje?

Menedžer za ideje ali idejnik je nekdo, ki je v podjetju prisoten za to, da posluša ideje in jih v naslednjem koraku tudi oživlja. Avtorja ideje spravi v stik z nekom, ki mu pomaga pri implementaciji ideje in sestavi tim, ki se z njo ukvarja.


Vloga menedžerja za ideje je poučevanje zaposlenih primernih veščin razmišljanja in vzpostavitev postopka, ki omogoča, da se zamisli, invencije in potencialne inovacije slišijo in presojajo, ob tem pa tudi vzpostavitev strukture, ki omogoča izbor izbranih zamisli, invencij ter potencialnih inovacij in o njih odloča naprej. Naloga idejnika pa ni samo iskanje novih idej, ampak tudi novih, drugačnih načinov za poenostavitev ter opravljanje starih stvari na nov, učinkovitejši način.

Menedžer za ideje je oseba, ki je v podjetju postavljena z namenom, da spodbuja razmišljanje "skupaj in naprej", torej kreativno in konstruktivno razmišljanje. 


Inovativna organizacija

Inovativnost vodi k dobičku, napredku, veselju, učinkovitosti, motiviranosti in bogastvu. Inovativna organizacija tako mora omogočati, podpirati in celo spodbujati tveganje.

Podjetja potrebujejo kulturo, ki omogoča ideje, svobodo, povezovanje, humor in tveganje. Do idej je potrebno imeti toleranco, svobodo - svobodo v smislu, da se strinjamo s tistimi, ki se ne strinjajo s šefom, njegovim šefom in šefom šefovega šefa.

Potrebno je povezovanje - pristno vključevanje ljudi v usodo organizacije in pristno vključevanje organizacije v usodo svojih ljudi, medsebojno zaupanje, obojestranske odkrite pogovore.

Humor je najmočnejši vir novih idej, ker ga poganjajo novi zorni koti, provokacije, pretveze in nasprotovanje razumu. 


"Vsaka ideja šteje, vsak ima ideje in jih lahko prispeva v sistem za zbiranje idej, ni napačnih idej, so samo napačno vodene ideje in ideje niso samo produkti, so tudi ideje o procesu ali storitvi, vse, kar je torej novost, sprememba ali izboljšava."  
(Primož Zupan, menedžer za ideje v podjetju Halcom)


Kdaj zaposliti menedžerja za ideje?

Rečeno je, da takoj, ko imamo dva zaposlena. Ker bosta že razmišljala o sebi in o podjetju vsak po svoje, skupaj - če bosta znala - pa v sinergiji. Komunikacija mora potekati drug z drugim in ne drug proti drugemu.


Članek Menedžer za ideje je bil objavljen v novembrski številki revije Denar.



        


Ni komentarjev:

Objavite komentar